Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1-2 din 2004  
         
  Articol:   RECENZII - ALEXANDRU MORARU, 50 DE ANI DE ÎNVĂŢĂMÂNT TEOLOGIC SEMINARIAL ORTODOX ÎN CLUJ-NAPOCA (1952-2002), CLUJ-NAPOCA, PRESA UNIVERSITARĂ CLUJEANĂ, 2002, 540 P..

Autori:  VASILE STANCIU.
 
       
         
  Rezumat:  În ultimii ani, autorul acestei cărţi a publicat mai multe lucrări monografice (privitoare la ierarhi sau instituţii bisericeşti), toate bazate pe un consistent material arhivistic; aşa este şi în cazul de faţă. De fapt, volumul pe care îl prezentăm este o ediţie întregită a lucrării aceluiaşi autor intitulată: Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca (1952-1997), editat cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la înfiinţarea şcolii pomenite; volumul de faţă este o reeditare şi o completare a celui dintâi, cu adăugarea a altor cinci ani de activitate ai seminarului, când s-a ajuns la vârsta semicentenarului, motiv pentru care i s-a dat şi titlul de: 50 de ani de învăţământ... Cartea a fost împărţită în 10 capitole, meticulos alcătuite, cuprinzând în profunzime activitatea şcolii (prin vrednicii ei ostenitori) în 50 ani de viaţă; se poate afirma că din cei 50 de ani, autorul a trăit aproape 20 dintre aceştia pe băncile şcolii, mai întâi ca elev (5 ani), iar apoi ca dascăl (14 ani), lucrarea constituindu-se şi un adevărat material autobiografic. Istoricul acestei şcoli a fost unul zbuciumat, seminarul născându-se din „cenuşa” Institutului Teologic Universitar Ortodox din Cluj-Napoca, desfiinţat abuziv de autorităţile comuniste în vara anului 1952. În cei 50 de ani de activitate, cadrele dicactice şi elevii seminarişti au simţit din plin loviturile regimului ateu, care prin diferite metode, unele din cele mai perfide, a căutat subminarea şcolii teologice de la Cluj. Cu toate încercările, Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca devenise, prin vrednicii ei dascăli, o adevărată academie teologică, una de frunte în ţara noastră.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă